Het kan best spannend zijn om voor de eerste keer je kindje weg te brengen. Wij garanderen liefdevolle zorg, maar goed geïnformeerd zijn kan jou als ouder ook rust en vertrouwen bieden. Daarom zetten we de belangrijkste praktische en informatieve zaken voor jou op een rij. Zo weet je waar je aan toe bent bij Poespas. En mis je nog iets of heb je nog andere vragen? Laat het ons gerust weten!

Wennen

Als een kind voor het eerst bij ons komt, moeten we natuurlijk eerst aan elkaar wennen. Dat gaan we rustig opbouwen. In het kennismakingsgesprek worden wenafspraken gemaakt. Over het algemeen beginnen kinderen de eerste dag twee uurtjes, de tweede dag komen ze een half dagje en de derde dag blijven ze tot vier uur ‘s middags. Als het nodig blijkt nemen we nog langer de tijd. Zo bouwen we rustig aan een goede band en vertrouwde omgeving. Ook bij de volgende stappen – van babygroep naar peutergroep  – zorgen we voor voldoende wentijd op het juiste moment.  Wennen, een nieuwe omgeving rustig aan verkennen en je veilig voelen is ontzettend belangrijk voor kinderen. Daar nemen we de tijd voor.

Openingstijden 

Je kind kan van maandag tot en met vrijdag en per dagdeel bij Poespas terecht. Wij hanteren ruime dagdelen:

  • Ochtend: 7.30 – 13.30 uur (voor verlengde opvang vanaf 7.00 uur)
  • Middag: 12.30 – 18.00 uur (voor verlengde opvang tot 18.30 uur)
  • Hele dag: 7.30 – 18.00 uur (voor verlengde opvang van 7.00 – 18.30 uur)

Kinderdagverblijf Poespas is bijna het hele jaar geopend, ook in de schoolvakanties. Alleen op nationale feestdagen en tussen kerst en oudjaar zijn wij gesloten. 

Verlengde opvang

Wanneer de tijden van de reguliere opvang niet helemaal aansluiten op je behoefte, is het bij ons ook mogelijk om verlengde opvang af te nemen. Hiermee kun je jouw kind in de ochtend een half uur eerder brengen of aan het einde van de dag een half uur later ophalen. Beide is natuurlijk ook mogelijk. Verlengde opvang kan je op aanvraag en per half uur afspreken (€5,00 per half uur). Het kan op contractuele basis, maar ook incidenteel als je een keer een belangrijke vergadering hebt of verder weg moet werken. De aanvraag gaat dan via het ouderportaal en ontvangen we graag minimaal 48 uur van te voren. Natuurlijk proberen wij zo flexibel mogelijk te werken en kun je op het laatste moment ook nog eventjes naar ons bellen.

Brengen en ophalen

Je kunt jouw kind brengen tussen 7.30 en 9.00 uur (verlengde opvang vanaf 7.00 uur). Ophalen kan tussen 16.30 en 18.00 (verlengde opvang tot 18.30). Heb je een halve opvangdag? Dan kun je jouw kind ophalen of brengen tussen 12.30 en 13.30. In onderling overleg kan in individuele gevallen worden afgeweken van de haal- en brengtijden. Komt iemand anders jouw kind ophalen? Geef dit dan vooraf door. Meld het bij de leidster, geef het door via het ouderportaal of schrijf het in het dagboek van je kind. Vergeten door te geven? Bel ons dan even. We geven nooit een kind mee aan een – voor ons – onbekend gezicht. 
 

Parkeren

In onze wijk vind je volop gratis parkeerplekken. We hebben ook een eigen oprit, waar je kort mag parkeren (bij een calamiteit moet de toegang vrij zijn). 
 

Warme overdracht

Poespas verzorgt een warme overdracht. Bij het brengen horen we bijvoorbeeld graag hoe het met je kind gaat. Heeft hij of zij lekker geslapen? Hebben jullie bijzondere dingen meegemaakt in het weekend? Zijn er nog andere aandachtspunten? We nemen het kort door met de ouders of verzorgers. Op deze manier kunnen we goed inspelen op de behoeften van je kind. Bij het ophalen vertellen we hoe de dag van je kind is geweest.

Dagboek 

Ieder kind heeft bij Poespas zijn of haar eigen dagboekje, meestal is dit een schrift of een klapper. Je geeft deze bij elk Poespasbezoek mee. In het dagboek schrijf je als ouder bijzonderheden zoals slaap- en voedingstijden, maar ook kun je ons vertellen wat je kind bijvoorbeeld heeft meemaakt of dat opa of oma jarig is. Vaak komen we daar tijdens de dag nog even op terug bij je kleintje of knutselen we samen een mooie verjaardagsverrassing. In het dagboek schrijven wij zelf een  uitgebreid verslagje van de dag. Om thuis nog eens rustig door te nemen.

Voeding

Eten geven ouders zelf mee. Hier kiezen we bewust voor in verband met diëten, allergieën, gewoontes van jullie kindje en verschillende wensen. Om 9.30 uur eten de kinderen een gezonde snack, zoals fruit en stukjes groenten. We maken er meestal een feestelijke grote schaal van die we samen delen. Ook krijgen de kinderen een beker water of thee, dat hoeven ze niet zelf mee te nemen.  Om 11.30 uur wordt er gezellig samen aan tafel geluncht en om 14.30 uur is het tijd voor een gezonde snack en wat te drinken. Voor de allerkleinsten in de babygroep, houden we de voedingstijden aan die thuis gewoonte zijn. 

Spullen in het eigen bakje

Je legt de spullen van jouw kind, zoals een knuffeltje, het dagboek en reservekleren, in zijn of haar persoonlijke mandje. Samen met een flesje en voeding of lunch en snackjes voor die dag. Borstvoeding zet je in de koelkast.

Trakteren

Is jouw kind jarig en wil je trakteren? Dat kan natuurlijk! In overleg met de medewerker op de groep kun je een trakteermoment afspreken. We vragen je om een gezonde traktatie mee te geven wanneer je kind trakteert, zodat alle kinderen gezellig mee mogen doen.

Als je kind ziek is of wordt

Is je kind ziek op een dag dat hij of zij eigenlijk naar Poespas zou komen? Laat het ons dan gelijk weten, voor 8.30 uur. Je kunt ons bellen of je kind ziekmelden via het ouderportaal. Twijfel je of je je kind wel of niet kan brengen? Neem dan even contact met ons op. Als je kind ziek wordt bij ons, dan bellen we een van de ouders of verzorgers. We overleggen even en spreken samen af wanneer je je kind kan komen ophalen. 

Ruilen of extra dagen aanvragen

Omdat we goed begrijpen dat extra uren of dagen soms erg welkom zijn, krijgt ieder kindje jaarlijks een aantal service-uren cadeau van Poespas. Hiermee kun je – indien de groepssamenstelling het toelaat –  gratis gebruikmaken van extra (halve) dagen opvang (in totaal twee opvangweken). Daarnaast kun je altijd een aanvraag doen voor een ruildag of een extra dag, maar we kunnen deze niet garanderen. In de praktijk is bij Poespas veel mogelijk; we denken graag met je mee en vinden bijna altijd een fijne oplossing. 

Poespasblad

Elke maand ontvang je van ons het Poespasblad in je mailbox. In het Poespasblad houden we je op hoogte van het reilen en zeilen binnen Poespas. Met informatie over roostering, nieuws vanuit de oudercommissie en andere praktische zaken. Maar ook info over actuele thema’s op de groep, pedagogische informatie, aankomende verjaardagen en jubilea. 

Ouderkind-dag

Ieder jaar organiseert Poespas de ouderkind-dag zodat ouders elkaar en de andere kinderen beter leren kennen. Elk jaar weer een gezellige dag, met lekker eten en een fijne – vaak theaterale en muzikale – activiteit in de tuin. 

10 minuten gesprek

Elk jaar plannen we een kort gesprekje in met de ouders. Om te bespreken hoe het gaat met jullie kind en wat jullie ervaringen zijn bij Poespas. Ook delen we onze bevindingen. Mocht er tussentijds behoefte zijn aan overleg of een gesprek, dan maken we daar altijd tijd voor.